8-11 september 2015: Wereldcongres pluimveeartsen – Nieuwe innovatie: vaccin als bruistablet nlende

In Kaapstad vond van 7 tot 10 september het wereldcongres van de WVPA (world veterinary poultry association) plaats. Dit tweejaarlijkse congres werd door ruim 1200 pluimveeartsen uit 80 landen bezocht. Namens het GvP nam Gerwin Bouwhuis, als WVPA-lid, deel aan dit congres. Er werden veel innovaties besproken. Merial kondigde een belangrijke innovatie op het gebied van vaccin-ontwikkeling aan.

Avinew Neo

Avinew Neo binnenkort bij GvP verkrijgbaar

Vaccinvirus gevoelig
Het is belangrijk dat vaccinaties correct worden uitgevoerd, dat is algemeen bekend. Verder is het van belang dat vaccins op een efficiënte manier kunnen worden bewaard en toegediend. Vaccinvirus is o.a. gevoelig voor warmte en schadelijke stoffen in het drinkwater.

Arbeidsgemak
Voorlopig blijven vaccins warmtegevoelig, waardoor ze in de koelkast bewaard moeten worden. Dit is met name voor landen rond de evenaar een probleem. Op andere fronten worden wel vorderingen geboekt. Zo presenteerde Merial de vernieuwde Avinew tijdens het wereldcongres. Dit vernieuwde vaccin wordt Avinew Neo genoemd.

Avinew Neo: Drie innovaties in één product
De eerste innovatie betreft de blisterverpakking. Het vaccin is als tablet in een aluminium blisterverpakking geproduceerd. Het (onder water) openen van glazen flesjes behoort daardoor tot het verleden. De blisterverpakking heeft verder als voordeel dat het minder ruimte inneemt, lichter is en milieu vriendelijker is. Verder bevatten de tabletten een blauwe kleurstof die als stabilisator dient. De stabilisator vangt schadelijke stoffen weg, waardoor het vaccinvirus langer in het drinkwater langer stabiel blijft. Hierdoor hoeft geen waterstablisatiemiddel meer te worden toegevoegd. Ook het oplossen van de tablet is geen probleem meer: het vaccin is namelijk als bruistablet ontwikkeld, waardoor het vanzelf oplost als het met water in contact komt.

Avinew Neo is binnenkort bij het GvP verkrijgbaar.