Iedere zomer worden pluimveehouders weer geconfronteerd worden met hoge buitentemperaturen. Bij snelgroeiende vleeskuikens kan dit leiden tot hittestress, waardoor groeivertraging en sterfte kan optreden. In dit artikel vindt u tips om hittestress te voorkomen. Bovendien kan het supplement AHS extra ondersteuning bieden.

Hittestress (foto: GvP Emmen)
Hittestress (foto: GvP Emmen)

Vleeskuikens kunnen niet zweten en moeten hijgen om warmte kwijt te raken. Bij deze verhoogde ademhaling stoten de kuikens ook extra CO2 uit, waardoor de pH van het bloed verandert. Deze verandering van de pH is nadelig voor de hartspier en het beenwerk.
Hittestress veroorzaakt bovendien een verhoogde activiteit van het maagdarmkanaal, waardoor een lichte diarree ontstaat. Het gevolg hiervan is dat de kuikens bepaalde zouten verliezen, wat weer nadelig is voor o.a. de hartspier.

Enkele tips bij de preventie van hittestress:

  • Gebruik in de zomermaanden een korte bandbreedte op de ventilatie.
  • Begin op tijd met koelen; een warme stal laat zich namelijk moeilijk afkoelen.
  • In sommige gevallen moet de maximale ventilatie worden beperkt om het koelend effect van de nevelinstallatie optimaal te laten werken.
  • Beperk de voeropname in de namiddag. Laten vasten lijkt echter ook niet optimaal, aangezien elke vorm van stress ongewenst is.
  • Dim het licht om de voeropname en de lichaamsactiviteit te verlagen, maar geef af en toe even wat meer licht om de kuikens te activeren om water te drinken en om de warmte onder de vleugels kwijt te raken.
  • Zorg voor een hoge luchtsnelheid tussen de kuikens. Afhankelijk van de hoogte van de inlaatventielen in de zijwand moet een hoge of juist lage onderdruk worden ingesteld. Een rookproef en temperatuurmeting tussen de kuikens geeft uitkomst.
  • In sommige gevallen helpt het om de ventilatoren van de kachel (zonder dat deze brandt) in te schakelen voor extra luchtbeweging.
  • Voorkom dode hoeken in de stal; zet indien mogelijk extra ventilatoren in de stal om dode hoeken ‘door te blazen’.
  • Verstrek in de namiddag onbeperkt water. Schakel het waterschema dus tijdelijk uit.
  • Hittestress kan al optreden vanaf 20 dagen leeftijd: stel de maximumventilatie en de verneveling dus tijdig bij, zodat het u niet overvalt.
  • Let op (vooral bij stallen met lengteventilatie) dat ’s avonds en ’s nachts geen koude lucht over de kuikens getrokken wordt. Te grote temperatuurswisselingen zijn niet bevorderlijk voor de gezondheid.

Supplementen
Er zijn diverse supplementen die gunstig effect hebben bij de preventie van hittestress. Om een goede werking te krijgen dienen echter meerdere actieve stoffen aan het drinkwater te worden toegevoegd. Het supplement AHS bevat stoffen die de effecten van hittestress tegengaan en is bovendien goed in water oplosbaar. Het bevat vitamine C dat celschade ten gevolge van de stress voorkomt. Verder bevat AHS electrolieten die uitdroging voorkomen en bicarbonaat dat de pH van het bloed stabiliseert. AHS bevat tenslotte ook magnesium ter bescherming van de hartspier.
AHS wordt gedoseerd in 1 – 2 kg per 1000 liter drinkwater op zomerse dagen van 7.00 tot 19.00 uur en is leverbaar in 15 kg emmers.

Advies
Het GvP heeft veel ervaring met het oplossen van bedrijfsproblemen. Uit ervaring blijkt, dat voor elk bedrijf vaak een ander plan van aanpak nodig is. Mocht u na het lezen van bovenstaande nog vragen hebben, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.